Rolnictwo i produkcja żywności są kluczowymi aktywnościami, które zapewniają nam wysoki poziom życia. Rosnąca klasa średnia i konsumpcja narzuca presję na zwiększenie produkcji i wydajności owych obszarów gospodarki. Spowodowało to znaczny wzrost popularności sztucznych nawozów w ciągu ostatnich 100 lat. Takie nawozy charakteryzuje niska efektywność i częste wyciekanie do środowiska, co zmniejsza bioróżnorodność, zwiększa zanieczyszczenie powietrza i negatywnie wpływa na warstwę ozonową. Naukowcy alarmują, że już teraz nasza konsumpcja azotu znacznie przekracza bezpieczny limit. Presja ze strony opinii publicznej i agencji pozarządowych zmusza rolników do szukania alternatywnych rozwiązań, które nie będą negatywnie działały na środowisko oraz nie wpłyną znacząco na wielkość plonów.
Rozwiązanie problemu wymaga zmiany metod produkcji. W ramach Nowego Zielonego Ładu, Unia Europejska postawiła na rolnictwo ekologiczne jako odpowiedź na wyzwania sektora, które ma stanowić przynajmniej 25% wszystkich upraw do 2030 roku. Rolnictwo ekologiczne przyczynia się do ochrony środowiska i klimatu, długoterminowej żyzności gleby, wysokiego poziomu różnorodności biologicznej, nietoksycznego środowiska i wysokich standardów dobrostanu zwierząt. Rolnicy ekologiczni nie mogą stosować chemicznych pestycydów i nawozów sztucznych, co przekłada się na 30% większą bioróżnorodność na terenach uprawianych taką metodą. W związku ze znacznym wpływem na środowisko, niektóre państwa rozważają zakazanie użycia nawozów syntetycznych. Pomimo tego, iż jest to dynamicznie rosnący rynek, Polska zajmuję dopiero 23 miejsce na 27 krajów UE pod względem udziału rolnictwa organicznego w całkowitej produkcji rolnej.
Jedną z firm, która tworzy rozwiązania mogące pomóc spopularyzować rolnictwo ekologiczne w Polsce jest Humatico.Przedsiębiorstwo specjalizuje się w dostarczaniu technologii do produkcji nawozów organicznych. Ponad 5 lat testów wykazało, że nawozy uzyskane poprzez użycie ich metody, podnoszą plony o 30% i zwiększają przyswajalność składników odżywczych roślin o 30-50%, co w rezultacie sprawia, iż 99% nawozu jest absorbowane przez rośliny. Produkcja organicznych nawozów pozwoli rolnikom dostosować się do zmian zachodzących na rynku żywności, a jendocześnie odpowiadać na wyzwania środowiskowe sektora i przyszłe regulacje.